Nieuws‎ > ‎

Protonentherapie komt naar Nederland!

Geplaatst 17 jan. 2012 07:47 door protonentherapieinfo nl   [ 17 jan. 2012 07:49 bijgewerkt ]
Maar waar? En wanneer? Protonentherapie gaat vergoed worden voor de behandeling van een aantal zeldzame tumoren en tumoren bij kinderen (zie dit document). Voor andere groepen van patiënten zal de behandeling vergoed worden onder bepaalde voorwaarden. (Zie kamerbrief 22 november 2011 en rapport deel 2)

Deze bepalingen leiden er toe dat protonentherapie in Nederland allerwaarschijnlijkst een realiteit gaat worden omdat er nu een fundament ligt onder iedere Business Case die voor protonentherapie gemaakt kan worden: betaling van bepaalde behandelingen door de zorgverzekeraars. Hoe hoog de vergoedingen uitvallen (en of alles kostendekkend te maken is) is nog niet bepaald. 

De minister heeft in een schrijven van 22 november gesteld dat er in principe een capaciteit is voor drie centra. Deze centra moeten aan regels voldoen die in de eerste helft van 2012 openbaar worden. In het vierde kwartaal 2012 kan er dan een toewijzing komen voor één of meerdere centra. Een eerste patiëntenbestraling is daarmee niet voor 2016 te verwachten.
Comments